Als bedrijf zijnde moet u voorbereid zijn op een calamiteit. Dat doet u onder andere door het inrichten van een BHV-organisatie. Medewerkers hebben naast hun normale functies extra taken waardoor er bij een calamiteit op een adequate manier kan worden opgetreden totdat de hulpdiensten arriveren en de zorg voor de calamiteit overnemen. De taken zijn te onderscheiden in het bieden van eerste hulp, het blussen van een brand en het ontruimen van het gebouw bij een calamiteit.
Tegenwoordig is er niet meer voorgeschreven hoeveel BHV'ers u als bedrijf moet hebben. De richtlijn dat 1 op de 50 medewerkers een BHV'er moest zijn is verouderd en wordt niet meer gebruikt. De Arbowet stelt dat u adequaat voorbereid moet zijn op een calamiteit en daarvoor heeft u voldoende BHV'ers nodig. Middels een BHV- RI&E (risico inventarisatie en evaluatie) brengt u de risico’s in kaart en daarmee kunt u bepalen hoeveel BHV-ers voor uw bedrijf noodzakelijk zijn.
Bij een BHV-plan voor een grotere organisatie en/of gebouw, is een BHV-plan waarin het ontruimingsplan geïntegreerd is, noodzakelijk. Het is goed om vast te leggen hoe de BHV-organisatie is opgebouwd en wat haar taken en bevoegdheden zijn. Daarnaast moet ook beschreven worden hoe een ontruiming plaatsvindt. Als de organisatie meerdere locaties heeft, is het ook goed om de taken en bevoegdheden te beschrijven van de BHV-organisatie. Die zullen voor iedere locatie grotendeels gelijk zijn en daarom kan hiervoor een overkoepelend BHV-plan worden geschreven. Per locatie is dan een ontruimingsplan noodzakelijk.
In een BHV-masterplan wordt de samenwerking beschreven tussen de verschillende organisaties die samen moeten werken bij een calamiteit, bijvoorbeeld in een multi tenant gebouw.
Er is geen verplicht aantal BHV'ers voorgeschreven per aantal medewerkers. De richtlijn dat 1 op de 50 medewerkers een BHV-er moest zijn is verouderd en wordt niet meer gebruikt. De Arbowet stelt dat u adequaat moet zijn voorbereid op een calamiteit en daarvoor heeft u voldoende BHV'ers nodig. Middels een BHV- RI&E brengt u de risico’s in kaart en het benodigde aantal BHV'ers voor uw bedrijf, maar ook hun taken, bevoegdheden, uitrusting en opleidingsniveau worden gebaseerd op de geïnventariseerde risico’s.
Het NIBHV biedt een systeem voor kwaliteitsborging en certificering in de bedrijfshulpverlening. Dit is geen verplichting vanuit de overheid. Inprevo heeft er voor gekozen om geen NIBHV-Keurmerkopleider te zijn omdat wij zelf onze kwaliteit borgen. Het voeren van het NIBHV-keurmerk werkt kostenverhogend voor de cursist. Daarom is het tegen een meerprijs wel mogelijk om een NIBHV-certificaat te behalen bij Inprevo.
Als bedrijf zijnde moet u voorbereid zijn op een calamiteit. Afhankelijk van uw bedrijf kunnen deze calamiteiten zeer divers zijn en direct actie nodig hebben, die buiten het normale werkveld vallen. De acties die noodzakelijk zijn rond een calamiteit worden vastgelegd in een plan dat aansluit op het type bedrijf, de risico’s die er in het bedrijf zijn en de werknemers.
Er zijn vele soorten calamiteitenplannen. De termen liggen niet vast. Inprevo gebruikt de term calamiteitenplan als overkoepelende term voor alle plannen. Wij kennen de volgende calamiteitenplannen: - Ontruimingsplan - BHV-plan (en overkoepelend BHV-plan) - Bedrijfsnoodplan - BHV-Masterplan
De Arbowet stelt dat een bedrijf voorbereid moet zijn op een calamiteit. Het laat echter vrij welk type plan u daarvoor gebruikt, zolang u maar kunt aantonen dat het plan in uw geval werkt. Vanuit de bouwregelgeving is een ontruimingsplan verplicht. In artikel 6.23 van het Bouwbesluit 2012 staat letterlijk dat bij aanwezigheid van een ontruimingsalarminstallatie een ontruimingsplan verplicht is. Daarom wordt deze term gebruikt voor het plan waarin beschreven staat welke acties er moeten volgen op het afgaan van een brandalarm.
In basis onderscheiden wij 4 verschillende organisaties, waarmee we kunnen onderscheiden welk type plan noodzakelijk is: 𝟏: 1 locatie, 1 organisatie (klein) -> ontruimingsplan. 𝟐: 1 locatie, 1 organisatie (groot) -> BHV-plan of bedrijfsnoodplan. 𝟑: Meerdere locaties, 1 organisatie -> overkoepelend BHV-plan of bedrijfsnoodplan. 𝟒: 1 locatie, meerdere organisaties (multitennant) -> BHV Masterplan
Een (bedrijfs)noodplan beschrijft het beleid omtrent de invulling van de BHV-organisatie. Het ontruimingsplan kan hier aan gekoppeld worden.
In complexe organisaties en/of bij risicovolle werkzaamheden is het aan te raden om het beleid rondom BHV vast te leggen. Niet alleen de invulling is belangrijk, maar ook het waarom. Dit kan worden vastgelegd in noodplan ook wel een bedrijfsnoodplan. Het bedrijfsnoodplan beschrijft het beleid (waarom), de invulling van de BHV-organisatie (wie, wat, waar) en hieraan kan ook het ontruimingsplan (hoe) worden gekoppeld.
Ieder bedrijf met medewerkers moet volgens de Arbowet een arbobeleid hebben. Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is hiervoor de basis. Dit platform is een initiatief van Steunpunt RI&E en helpt ondernemers en branches via informatie en instrumenten op weg naar een veilige en gezonde werkomgeving. Meer informatie kunt u vinden op de website rie.nl.
Een BHV-RI&E is geen verplichting van overheidswege. De BHV-RI&E is een product van Inprevo waarmee de risico’s worden geïnventariseerd waar de BHV-organisatie mee kan worden geconfronteerd. Het is een verdiepend onderzoek op dit onderdeel dat in de arbo RI&E niet zo diepgaand wordt opgenomen. Door de risico’s in kaart te brengen (inventariseren) ontstaat de mogelijkheid om hier adequate acties op te nemen. Die acties kunnen betrekking hebben op de inrichting van de BHV-organisatie, de vereiste opleidingen, de benodigde hulpmiddelen en de inzetprocedures. Deze kunnen vervolgens worden vertaald in het BHV-plan en/of ontruimingsplan.
Bij kleine organisaties en een gebouw met een beperkte omvang is een ontruimingsplan afdoende. De organisatie kent enkele BHV'ers die kunnen optreden bij nood en in het ontruimingsplan wordt beschreven wie wat doet bij een ontruiming.
Een ontruimingsplattegrond maakt standaard onderdeel uit van een ontruimingsplan. Het geeft inzicht in de veiligheidsvoorzieningen die in het pand aanwezig zijn en waar de verzamelplaats zich bevindt. Daarnaast is het mogelijk om de ontruimingsplattegronden als pijltekening in het gebouw te hangen. Daarmee biedt u aan alle personen in het gebouw inzicht in de vluchtwegen. Dat kan voor zowel de medewerkers als bezoekers duidelijkheid bieden en is een manier om aan uw verplichting te voldoen om adequaat op een calamiteit te zijn voorbereid. Daarnaast verzorgt de aanwezigheid van pijltekeningen de uitstraling dat veiligheid een belangrijke factor is in uw bedrijf.
U kunt bij Inprevo terecht voor het opstellen van ontruimingsplattegronden. Op basis van bestaande tekeningen en een inventarisatie op locatie wordt het tekenwerk uitgevoerd. Daarbij conformeren we ons aan de geldende norm NEN 1414.
Ontruimingsplattegronden worden geplaatst op duidelijk zichtbare plaatsen. Dat kan bij de brandslanghaspels zijn, maar in vele gevallen is het mogelijk om een betere plaats te kiezen, zoals tegenover de liften, aan het begin van een gang etc. Tijdens de opname van het tekenwerk door onze tekenaars adviseren zij over de plaats van de plattegrond. Vervolgens wordt in samenspraak met de klant besloten welke plaats wordt aangehouden waarna de tekening wordt opgemaakt. Daarbij wordt rekening gehouden met de oriëntatie van het gebouw: rechts op de tekening is ook rechts in het gebouw.
U kunt een ontruimingsplan zelf opstellen op basis van een format, bijvoorbeeld volgens de oude norm NEN 8112. Om echt goed voorbereid te zijn op een calamiteit kunt u door onze consultants een inventarisatie laten doen waarop een passend plan wordt geschreven.
De aanwezigheid van ontruimingsplattegronden is niet afhankelijk van het aantal werknemers bij een bedrijf. Vanuit de Arbowetgeving is een werkgever verplicht om voor zijn medewerkers voorzieningen te treffen om gezond en veilig te werken. Onderdeel daarvan is dat de medewerkers bekend moeten zijn met de plaats van veiligheidsvoorzieningen en vluchtwegen. Een ontruimingsplattegrond aan de muur is een juiste invulling van deze verplichting.