Rookmelders en CO-melder
Gevaar zit in een klein hoekje. Om de brandveiligheid te vergroten, is besloten om rookmelders te verplichten.
Brand en koolstofmonoxidevergiftigingen zijn nog altijd twee van de grootste boosdoeners als het gaat om ongevallen in ons dagelijkse leven met ernstige gevolgen die achteraf gezien vaak makkelijk voorkomen konden worden. Rookmelders en CO-melders zijn het ideale middel die dag en nacht een oogje voor u in het zeil houden.
Rookmelders
Rookmelders werken met een optische of thermische sensor, gekoppeld aan een intern alarm. In geval van een optische rookmelder wordt de nabije buitenomgeving geregistreerd. Op het moment dat de rookmelder deze omgeving niet goed of helemaal niet meer kan waarnemen wordt een signaal gestuurd naar het interne alarm. Aan de andere kant bestaan ook rookmelders met een thermische sensor. Zoals de naam doet vermoeden meet de rookmelder de temperatuur van een ruimte op een bepaalde plek. Als de temperatuur over een bepaalde grens heen gaat, wordt het alarm aangestuurd. Moderne rookmelders bevatten vaak een optische én een thermische sensor: zo wordt u op alle mogelijke manieren veilig gehouden.
Co-melder
Een CO-melder, ook wel koolstofmonoxidemelder, werkt met een sensor op gelbasis dat meet op een concentratie deeltjes in de lucht, gemeten en uitgedrukt in ppm (parts per million). Wanneer de gel langere tijd wordt blootgesteld aan koolstofmonoxide en daarbij een concentratie van 50 ppm behaald (letterlijk 50 deeltjes koolfstofmonoxide op elke gemeten 1.000.000 deeltjes lucht), vindt een scheikundige reactie plaats in de gel, waardoor het alarm afgaat. Een CO-melder zal dus nooit onterecht afgaan.
Tip: In sommige gevallen kan het verstandig zijn rookmelders en/of CO-melders aan elkaar te koppelen: Een boven- en benedenverdieping, trappenhuizen in een appartementencomplex of een losstaande schuur nabij een woning. Met gekoppelde melders bent u altijd en overal volledig op de hoogte wat er in uw omgeving aan de hand is!
Rookmelders regels en onderhoud
Hierbij geldt het volgende:
De verplichting van rookmelders op alle verdiepingen van het gebouw;
De verplichting van rookmelders in gebouwen met een verblijfsfunctie;
Rookmelders moeten zijn voorzien van een CE-markering en moeten voldoen aan de norm EN14604;
Rookmelders hebben een levensduur van 10 jaar en moeten na die tijd worden vervangen;
Rookmelders op batterijen zijn voldoende.
Deze verplichting om is bedoeld om een groot aantal doden door woningbranden in Nederland te verminderen. Tussen de 50 en 75 mensen waren afgelopen vijf jaar hier het slachtoffer van, zonder dat het getal afneemt.
Hoewel aan het onderhoud geen wettelijke verplichting is verbonden, wordt aangeraden om elk jaar een controle aan de bestaande rookmelder(s) en CO-melder(s) uit te voeren. Inprevo helpt graag dit onderhoud voor u uit te voeren. Bij de jaarlijkse controle kijken wij naar de uiterlijke staat van de melder, de houdbaarheid van de aanwezige batterij, eventuele beschadigingen en verzorgen wij functietest met speciaal hiervoor ontwikkelde en milieuvriendelijke rook.
Woont u in een huurhuis? Dan is de woningbouwverenging verantwoordelijk voor het leveren en het plaatsen van een rookmelder. Steeds meer woningcorporaties nemen deze verantwoordelijkheid en zorgen voor een brandveilige woning.
Kunnen wij iets voor u betekenen?
Wilt u meer informatie over rookmelders of bent u geïnteresseerd in de aanschaf of het onderhoud hiervan? Neem dan contact met ons op, u wordt door een van onze productexperts verder geholpen.