Transponeringstabel

23 september 2024

Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is het Bouwbesluit 2012 vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), waarbij veel regelgeving is aangepast of samengevoegd. Een van de meest opvallende veranderingen in het Bbl betreft de structuur van de wetgeving.

Het bevat nu afzonderlijke hoofdstukken voor elke bouwfase, waaronder nieuwbouw, bestaande bouw en verbouw. In tegenstelling tot het verleden, waarin deze fasen in één afdeling van het Bouwbesluit 2012 werden samengevoegd, is er nu meer gedetailleerde aandacht voor elke specifieke fase van het bouwproces.

Om een overzicht te geven van hoe de artikelen uit het Bouwbesluit 2012 zijn vertaald naar het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is een transponeringstabel opgesteld. Deze tabel is een handig hulpmiddel voor iedereen die te maken heeft met wet- en regelgeving rondom bouwprojecten. De transponeringstabel laat per artikel uit het Bouwbesluit 2012 zien waar dit artikel nu te vinden is in het Bbl, inclusief eventuele wijzigingen of aanvullingen.

De tabel is een handig hulpmiddel voor architecten, bouwkundigen, en juristen die snel en efficiënt willen nagaan welke nieuwe regels van toepassing zijn op bestaande bouwprojecten, of hoe nieuwe bouwnormen geïnterpreteerd moeten worden onder de Omgevingswet.

Download hieronder de transponeringstabel.

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op