Ontwikkelingen rondom artikel 6.20 Bbl

18 november 2024

Ontwikkelingen rondom artikel 6.20 Besluit bouwwerken leefomgeving:
Een uitdaging voor de zorgsector, bevoegde gezagen en veiligheidsregio's

De brandveiligheid binnen zorginstellingen en de opgave om locaties tijdig te ontruimen is een steeds urgenter vraagstuk. Artikel 6.20 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) stelt zorginstellingen verplicht om te zorgen voor een voldoende aantal ontruimers bij brand, maar wat betekent ‘voldoende’ precies? Dit is een vraag waar de zorgsector intensief mee worstelt. Zowel zorginstellingen als bevoegde gezagen en veiligheidsregio's worden hierdoor uitgedaagd, elk vanuit hun eigen verantwoordelijkheden.

Wat houdt artikel 6.20 in?

Artikel 6.20 Bbl legt de verantwoordelijkheid bij zorginstellingen om ervoor te zorgen dat er, bij een calamiteit zoals een brand, voldoende personeel beschikbaar is om een veilige en tijdige ontruiming van alle aanwezigen te garanderen. Dit roept essentiële vragen op: Hoeveel ontruimers zijn nodig? Hoe zelfredzaam zijn de cliënten? En welke concrete maatregelen moeten worden genomen om aan deze verplichting te voldoen?

Zorginstellingen voelen de noodzaak en verantwoordelijkheid voor cliënten en medewerkers om aan deze wettelijke verplichtingen te voldoen, terwijl bevoegde gezagen en veiligheidsregio's belast zijn met toezicht en handhaving.

De artikel 6.20 berekening: Een cruciale stap

Om te beoordelen of zorginstellingen voldoende ontruimers hebben, voeren wij gespecialiseerde artikel 6.20 berekeningen uit. Hierbij wordt zowel de beschikbare ontruimingstijd (de tijd die beschikbaar is om een gebouw veilig te ontruimen) als de noodzakelijke ontruimingstijd (de tijd die nodig is om alle aanwezigen in veiligheid te brengen) vastgesteld. Deze berekeningen zijn gebaseerd op brandscenario’s, rookverspreiding, de mate van begeleiding door de ontruimers die de bewoners nodig hebben bij een ontruiming en een grondige analyse van de bouwkundige en installatietechnische situatie.

Uitkomsten en vervolgmaatregelen

Op basis van deze berekeningen kunnen we concluderen of zorginstellingen voldoen aan de eisen van artikel 6.20. Wanneer blijkt dat er onvoldoende ontruimingstijd is, zijn aanpassingen noodzakelijk. Dit kan variëren van extra brandveiligheidsmaatregelen tot aanpassingen in de personele bezetting. Ons doel is om zorginstellingen te voorzien van risicogerichte en economisch verantwoorde oplossingen die niet alleen de veiligheid waarborgen, maar ook praktisch uitvoerbaar zijn.

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Artikel 6.20 zorgt niet alleen voor uitdagingen binnen zorginstellingen, maar heeft ook de aandacht van bevoegde gezagen en veiligheidsregio's. Zij tonen een toenemende interesse bij ons in de methodologie van de artikel 6.20 berekeningen om dit toe te passen binnen hun toezichtstaken. Dit onderstreept de gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen om de veiligheid in zorginstellingen te waarborgen. Interdisciplinaire samenwerking tussen zorginstellingen, overheden en veiligheidsregio's kan hierbij een sleutelrol spelen.

Vooruitlopen op de wetgeving: Neem de regie

Het is van groot belang dat zorginstellingen niet afwachten, maar proactief de benodigde berekeningen uitvoeren om mogelijke verbeterpunten vroegtijdig aan het licht te brengen. Door tijdig maatregelen te nemen en beleidsmatige keuzes door te voeren, kunnen zorginstellingen niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook ongewenste handhavingsmaatregelen voorkomen. Zo blijven zij in controle en waarborgen zij de veiligheid van hun cliënten en medewerkers.

Tekst: Fabian Willemze (Senior Consultant Dijkoraad Viavesta/ Inprevo)

Hulp nodig bij de uitvoering van artikel 6.20? Neem contact op!

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op